Kjeller

kjellerDe fleste eneboliger har en kjeller, og de fleste vil kjenne seg igjen i beskrivelsen av at dette er boligens minst hyggelige rom. De kalde (og kanskje delvis forfallende) murveggene byr ikke på glede, men tvert imot er en kjeller et lyssvakt rom som mange får grøssninger av. Slik behøver det heldigvis ikke å være – en liten runde med oppussing kan gjøre store forskjeller for kjelleren, og få den til å bli husets koseligste rom. Alt avhenger av hvordan du går frem når du planlegger den nye innredningen av kjelleren.

Ting å tenke på ved oppussing av kjeller

Kjeller behøver altså ikke være synonymt med kalde murvegger og dårlig belysning. Bare ta en titt på denne helt ordinære kjelleren i en Tromsø-bolig fra 1970-tallet, som før oppussingen var minst like ordinær som de fleste andre kjellere her i landet. Etter en skikkelig overhaling er kjelleren nå forandret til et komplett spaanlegg med tilhørende kino. Muren på veggene er erstattet med stilige eikeplanker, og gulvet er kombinert med fliser og eik.

Vi mener naturligvis ikke at alle skal ta slike drastiske grep når det kommer til oppussing av kjeller, men inspirasjon kan man absolutt hente. Man kan droppe de triste murveggene og legge et nytt lag med vegg utenpå, og det finnes mange metoder for dette. Har man ikke varmekabler i gulvet allerede, så anbefaler vi at man legger dette før et nytt gulv i en varm farge legges. Og så er det naturligvis belysning. De fleste kjellere lider av lite dagslys, og følgelig er det ekstremt viktig med mange lyspunkter i rommet. Gjør gjerne også plass til så store vinduer som mulig, slik at man slipper inn mest mulig dagslys.

Inspirasjon til oppussing av kjeller

kjellerI tillegg til tipsene vi kommer med ovenfor, kan det være greit å innhente inspirasjon til hvordan du skal pusse opp kjelleren. Det er langt fra det mest populære rommet å pusse opp, men man bør på ingen måte begrense seg til at «en kjeller må være en kjeller». Med det mener vi at kjelleren i praksis kan se ut som et hvilket som helst annet rom – her er det bare fantasien som setter grenser! Tenk på hvordan du vil at stuen eller soverommet skal se ut, hent inspirasjon fra disse rommene, og sett det sammen til den komplette kjelleren.

På nettet finner du mange inspirasjonsguider til de ulike rommene i boligen, men vi anbefaler også at man kjøper ett eller flere interiørmagasiner, der man får mange gode tips og råd til oppussing av både kjeller og andre rom. Som nevnt ovenfor kan man i praksis pusse opp kjelleren i den stilen man ønsker, så lenge man tenker på at det er et rom som behøver mye lys og varme, trivelige farger for å bryte opp med den følelsen av at man befinner seg under bakken.

Comments are closed.