BSU

BSUBSU – en forkortelse for Boligsparing for Ungdom – er en svært gunstig måte å spare på til bolig på, der du av banken får de aller beste betingelsene. Pengene du setter du av på en BSU-konto er låst til å brukes på boligformål, og følgelig er det en fin måte å spare på til man skal gjøre innta boligmarkedet, eller for å kvitte seg med gjeld når man har blitt eldre. Du kan få flere tusen i skattefradrag og tjene minst like mange tusener i renter hvert eneste år.

Dette er BSU

Boligsparing for Ungdom er tilgjengelig fra du er fylte 18 år. Det koster ikke noe å opprette en BSU-konto, og du gjør det enkelt i nettbanken hos de fleste banker i Norge. Akkurat hvilken rente du får avhenger av hvilken bank du velger, men den ligger på mellom 4 og 5 prosent. Det er langt høyere enn en typisk sparekonto der du kun får i overkant av én prosent renter på det du sparer. Har man spart opp 100 000 kroner på BSU, noe som for øvrig bare tar fire år dersom man sparer maksbeløpet hvert eneste år, så vil du så lenge pengene står på konto tjene over 4000 kroner i året bare på renter.

I tillegg får man et skattefradrag på 20 prosent av innspart beløp. Du kan maksimalt spare 25 000 kroner i året på BSU, og følgelig vil fradraget da bli på 5000 kroner. Med andre ord kan man tjene svært mye ekstra på å sette av penger til boligsparing, og det vil garantert lønne seg den dagen det kommer til at du skal kjøpe bolig. Det lønner seg å starte tidlig, og du kan opprette BSU allerede den dagen du fyller 18 år. Når du har blitt 34 år kan du ikke spare lengre, men du kan fortsatt tjene renter på de pengene du har på BSU-kontoen din.

Boligsparing for Unge

Grensen for BSU-sparing

Når du har spart 200 000 kroner, så er BSU-kontoen din «full», og du kan følgelig ikke sette av mer penger. Men husk at rentene du har tjent opp ikke telles som en del av grensen – du har en innskuddsgrense på 200 000 kroner. Rentene kommer i tillegg til dette, så de fleste bør ha et mål om å fylle BSU-en før de fyller 34 år. Hvis du klarer å beherske boliglånet uten å slå hull på BSU-en, så bør du spare så lenge du klarer, før du «slår hull på kontoen» og bruker den på boligformål. Man bør for øvrig gjøre et regnestykke på om de rentene du tjener på BSU er høyere enn de rentene du betaler i boliglån. Kanskje vil det lønne seg å bruke pengene for å betale ned gjeld på et tidlig tidspunkt, slik at den månedlige rentekostnaden blir mindre.

Hva kan BSU-pengene brukes til?

Med de gode betingelsene som BSU kommer med, så er det også noen haker. Som du kanskje har skjønt allerede, så er pengene låst til boligformål. Du kan for eksempel bruke BSU-pengene når du skal inn på boligmarkedet, men det er sjeldent lurt, ettersom du kun har «en sjanse» på BSU. Har du først tatt ut pengene i tidlig alder, så går du glipp av mange år med gunstig sparing. De fleste velger å bruke BSU til nedbetaling av lån på boligen.

Du bestemmer selv om du vil trekkes månedlig fra BSU-kontoen til boligen, slik at du for eksempel overfører alle lånekostnader fra lønnskontoen til BSU inntil kontoen er tom. Andre igjen velger å betale en stor slump av lånet på en gang, og det er nok dette som er det vanligste, ettersom de totale rentekostnadene for lånet da synker betraktelig.

Comments are closed.