Finansiering av boliglån

BoliglånDe fleste som skal inn på boligmarkedet i Norge, er avhengig av et boliglån fra en eller annen norsk bank. Men kravene for å få et slikt boliglån er ikke overkommelige for alle, og da spesielt for unge mennesker som nylig er etablerte. Da vil det være mulig å søke om et startlån for unge, der man får hjelp av kommunen til å komme seg inn på boligmarkedet, selv om man ikke har egenkapital. Mer om det leser du i en egen artikkel, her skal vi fokusere på hvordan du skaffer deg finansiering av bolig gjennom banken.

Hvordan fungerer et boliglån?

Finansering av bolig skjer i de fleste tilfeller gjennom et boliglån hos en bank. Det som hindrer mange fra å komme seg inn på boligmarkedet, er at bankene har et krav om at du må ha minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital for å få lånet. Med andre ord må du kunne betale 300 000 kroner dersom du skal kjøpe en leilighet til to millioner kroner. For å finne ut hvor mye du trenger i egenkapital og hvor store utgifter du får ved et boliglån, så finnes det svært mange boliglånskalkulatorer på nettet.

Et boliglån må naturligvis betales tilbake, og det med renter. I skrivende stund ligger renten for finansiering av bolig hos norske banker på mellom 3 til 4 prosent. Den er med andre ord i 2014 historisk lav. Når man søker om boliglån kan man velge om man vil ha fast eller flytende rente. De fleste velger sistnevnte, ettersom det stort sett lønner seg over lengre tid, selv om man ved fast rente får en mer forutsigbar nedbetaling.

Leie fremfor å eie

Foruten om de åpenbare fordelen med å eie egen bolig, som at man selv kan gjøre som man vil i boligen og heller betaler til seg selv i stedet for til en fremmed, så finnes det punkter som veier både for og imot for å eie fremfor å leie. For eksempel vil det være mer gunstig å leie dersom man bare skal bo i boligen i noen år, mens det over lengre tid er en klar gevinst ved å eie egen bolig.

Hjelp til finansiering av bolig

BoliglånOm man sliter med å oppnå kravet om 15 prosent egenkapital, eller ikke har den inntekten som skal til for å beherske et lån på drømmeboligen, så finnes det flere alternativer til hjelp. Kanskje kan du finansiere kjøp av bolig sammen med noen – da vil du bare trenge halvparten av egenkapitalen. Det behøver ikke nødvendigvis å være en kjæreste, men å bo sammen med noen kan spare dere begge for mange utgifter. Et annet alternativ er som nevnt innledningsvis å søke om startlån for unge fra kommunen.

Kausjonister er også et alternativ for å komme seg inn på boligmarkedet. Dersom man har foreldre eller noen andre i familien som har lite gjeld, så kan disse stille som kausjonister for boliglånet. I praksis frafaller da kravet om egenkapital. Alternativ kan man også låne hos noen familiemedlemmer slik at man har nok til egenkapital, slik at lånet står i ditt eget navn.

Søke om finansiering av bolig

Å søke om boliglån gjør du enkelt via bankenes nettsider. Det tar ikke lange tiden, og det er naturligvis helt uforpliktende. Dersom man ønsker å innta boligmarkedet, men er usikker på hvordan man ligger an og hva bankene vil si, så skader det ikke å legge inn en søknad. Man må uansett være realistisk og bør på forhånd ha undersøkt i en boliglånskalkulator hvor mye man kan låne. Et godt alternativ kan være å søke om boliglån via gratistjenesten Penger.no. Da blir søknaden din vurdert av flere banker, og følgelig kan du selv velge mellom de beste tilbudene.

Comments are closed.